skip to Main Content

Temps de panallets

El panellet és una tradició dels països catalans, se solen fer per tots sants (tot i que es poden fer tot l’any).

Segons sembla, varen arribar dels països àrabs, tot i que estan ben arrelats a Catalunya.

Juntament amb la castanyada i moniatos al forn són una bomba calòrica de tot sants.

Els panellets són d’aquells aliments que es preparen en família. Això de fer boletes i embadurnar-les amb pinyons agrada tant a petits com a grans. Sobretot perquè saben que en no gaire temps es podran assaborir i llepar-se’n els dits.

Ingredients per a Panellets

300 g de massapa  blanc

300 g de pinyons

1 ou batut

Elaboració

Hem de començar per preparar el massapà i els pinyons per adornar els panellets, perquè ambdós s’hauran de deixar reposar a la nevera.

Prepareu el massapà si no en teniu de fet i deixeu-lo a la nevera.

Dipositem els pinyons dins un vol i afegim l’ou. Llavors, amb les mans ben netes, comencem a amassar. També hi podríem posar una mica d’almívar bàsic o d’alguna fruita, per donar-los un toc especial.

Un cop els pinyons estiguin ben barrejats i enganxosos, els hem de posar a la nevera perquè es refredi ben tota la massa i es tornaran compactes i amb una bona textura. Si ho fem el dia abans de fer els panellets millor.

Com podeu comprovar, fer uns bons panellets no és dit i fet, un bon consell és que el dia abans prepareu tant el massapà com els pinyons i ho deixeu reposar tot a la nevera.

Ara sí que amb tot preparat serà bufar i fer ampolles.

Treiem els pinyons i el massapà de la nevera i abans de començar enceneu el forn (ha d’estar a uns 220º).

Us hi podeu posar tota la família, es tracta de fer boletes. Si aquestes poden ser petites millor, veureu que són millors.

Un consell és que feu una tira rodona amb la pasta i la talleu a talls iguals. Després només es tracta d’arrodonir-los. Millor feu totes les boletes i després les passeu pels pinyons.

Amassar panelletsFer pilotes amb la massa del panellet

 

 

 

 

 

 

Un cop amb els pinyons enganxats poseu-los en una plata de forn, amb paper de forn.

Una manera que quedin amb un millor aspecte, és que enganxeu els pinyons i els reserveu en una plata. Quan els tingueu tots fets, amb les mans netes, torneu a donar-los un parell de voltes abans de posar-los a la plata.

Ja els tenim, només cal fornejar-los, amb el forn calent, deixem només el grill encès, amb uns 6 o 8 minuts és suficient, ara bé, experimenteu i vigileu-los, si és la primera vegada, cap forn és igual. Ja doradets els deixeu refredar i bon profit!

Com ja sabreu es poden fer moltes variants de panellets. Quan tingueu les boletes de massapà fetes podeu posar-hi coco, xocolata, ametlla trossejada, i qualsevol cosa que la vostra imaginació us permeti.

Descobreix més del que ens envolta, el nostre entorn.

Temps de panellets

Back To Top