skip to Main Content

Les cases i apartaments d’Els Masos d’en Coll estan envoltats de camps, boscos i unes magnífiques vistes de l’Empordà. No té preu despertar-se amb el cant dels ocells, sortir a fora i veure paisatge o gaudir d’una ruta a peu sense agafar el cotxe. Estem situats en un entorn rural, i per tal de tenir una pet

ita producció i amb intenció de procurar pel medi ambient, tenim un hort a la masia. Si ens visiteu podreu gaudir d’una autèntica experiència a pagès i veure amb tota la família com collim els productes que produïm segons cada temporada.

L’hort dels Masos forma part del nostre estil de vida, hi cultivem i el cuidem cada dia per a gaudir dels seus productes naturals i cuinar unes receptes gastronòmiques senzilles però de gran qualitat.

Què cal tenir en compte per cuidar un hort?

Tenir un hort a casa és una activitat que s’ha de fer amb paciència i constància, però alhora et porta grans recompenses i pot arribar a ser molt gratificant. Cal seguir els passos dels més experts, com l’avi Pere que manté les tradicions i ensenyances dels seus pares amb el manteniment i cuidats dels cultius. L’hort és habitual posicionar-lo en un espai on la terra sigui fèrtil i a poder ser a la solana. Els pagesos solen tenir l’hort en un camp a prop d’una sortida d’aigua per a poder regar amb facilitat i a prop de casa, ja que és habitual cuidar-lo a estones durant el dia. Aquesta pràctica sol anar de la mà de la meteorologia, observar la natura i els seus canvis és un factor rellevant per a saber quin és el millor moment per cultivar, recollir i fins i tot regar. 

Cal tenir en compte l’estació de l’any que equival a cada producte i la rotació de plantació. Hi ha plantes que són incompatibles entre elles. L’al·lelopatia és un fenomen que succeeix quan s’alliberen substàncies per part d’una planta que poden ser perjudicials o beneficioses per a les plantes de l’entorn. A l’hort les plantes que no es recomana cultivar juntes són aquelles que pertanyen en una mateixa família botànica.

L’hort com un llenç per l’artista

L’hort funciona com un punt de creació del pagès. Cada persona que cuida un hort hi posa el seu toc especial. Es poden personalitzar les verdures, les varietats que més ens agraden i el temps de rotació de cada verdura. 

El principal avantatge de tenir un hort a casa és que un cop recollits els productes segons la temporada de collita, es poden gaudir a taula aliments naturals i de km0. Netejar-los, preparar-los i cuidar-los proporciona que valorem més els plats que mengem i tinguem una connexió i respecte per la natura. 

Per a obtenir un major rendiment de la terra, quan es recol·lecten les verdures que hem plantat, s’ha de rotar el cultiu. La terra on s’han plantat aquells cogombres ja no té nutrients suficients perquè tornin a créixer sans i forts i per això es planta una altra verdura o hortalissa al seu lloc.

Segur que has sentit a dir que hi ha una gran diferència entre un tomàquet d’un supermercat i un tomàquet de l’hort! La diferència és notable, ja que els productes naturals tenen més qualitat nutritiva i el fet de tenir-los al costat de casa n’evita la contaminació en desplaçaments dels camions de distribució i l’eliminació de productes químics o de conservació. L’agricultura ecològica és un sistema de cultiu basat en l’optimització dels recursos naturals sense utilitzar productes químics o sintètics.

L’essència del nostre Hort

A Els Masos d’en Coll tenim la sort de tenir-ne un a casa! Comptem amb l’experiència de l’Avi Pere que és qui cuida cada dia del nostre hort. A més a més als voltants hi trobem una producció a gran escala on hi ha conreat 3 hectàrees d’horta de l’empresa Orgànic Ampurdán.

Tenir un hort a casa és un bon entreteniment, lluny de l’estrès de les pantalles i del soroll d’una ciutat. Ens encanta menjar productes directament de l’hort a taula! T’agradaria tenir un hort a casa teva?

Back To Top