skip to Main Content

T’agraden els cavalls? Tens ganes de provar una de les nostres activitats? Si t’interessa o tens ganes de muntar a cavall primer de tot has de conèixer quins són els seus instints i hàbits. 

Caràcter

El cavall és un animal que es guia per instints i sol ser molt espantadís per això en alguns casos pot reaccionar davant d’una amenaça que no havíem previst, un soroll fort, un animal que ens travessa pel camí o inclús un cop de vent a les copes dels arbres. Per aquesta raó és important interactuar amb l’animal i crear una relació pròxima i de confiança, així el cavall se sentirà més segur i no estarà incòmode durant la ruta. 

Es tracta d’una animal molt noble i social que viu amb manada. El cavall ha tingut un paper fonamental en la cultura de l’home, ja que antigament s’utilitzaven com a eina de treball al camp. Per naturalesa no és un animal agressiu, la majoria de cavalls estan domats i segueixen les instruccions mitjançant sons o indicacions, no obstant s’ha d’estar sempre alerta de possibles amenaces que el puguin alterar.

Muntar a cavall és un bon exercici, ja que pot arribar a reforçar la teva confiança i eliminar l’estrès. A més a més quan muntem a cavall millorem la concentració i l’equilibri, ja que ens hem de mantenir a través dels estreps sempre en harmonia amb l’animal i amb l’entorn.

Primer apropament

El primer apropament amb un cavall és important que sigui un pas fet amb calma i sense moviments bruscos. Cal recordar anar amb les mans baixes i apropar-les al seu nas perquè ens pugui olorar i conèixer per establir el primer contacte amb l’animal. És important acostar-s’hi sense por, confia en el monitor que tindràs durant l’activitat i en el cavall. 

Una vegada ens hagi identificat podem acariciar-lo, o fins i tot parlar-hi, sempre amb un to baix i suau per no espantar-los. És bo també dirigir-nos al cavall pel nom que l’hi han posat els seus amos.

Els cavalls tenen un sentit del tacte molt desenvolupat i poden arribar a sentir un insecte per sobre el seu pelatge en qualsevol part del seu cos. A més a més tenen l’oïda més sensible que la dels humans i poden orientar les seves orelles girant-les fins a 180 graus de forma independent per a localitzar els sons sense moure el cap! 

Les orelles d’un cavall són un bon indicador per a qualsevol genet. Ens indiquen si poden estar enfadats quan estan abaixades, si l’animal està alerta quan les té aixecades, i fins i tot si han sentit un soroll imperceptible quan giren lleugerament una orella.

Posar el cabestre

La muntura i l’equipament és fonamental per a poder muntar a cavall. El primer que hem de fer abans de posar la sella és agafar el cavall amb una corda per a poder-lo preparar còmodament. Un cop lligat a la quadra ja podem començar a posar-li la manta, la sella i el cabestre. És important repassar que tot estigui correctament posicionat abans de sortir, ja que si hi ha algun estrep o renda mal col·locada pot molestar a l’animal durant el passeig i nosaltres en conseqüència també estarem incòmodes. Durant tota la preparació cal anar amb una actitud relaxada per tal de no posar en cap cas nerviós a l’animal. 

No ens oblidem de l’equipació del genet! Recordeu portar sempre el casc, les botes i la roba adequada per l’activitat. 

El que no hem de fer

Per acabar, us proposem unes recomanacions que és important tenir en compte quan iniciem una ruta amb cavall. Agafa llibreta i boli!

  • No acostar-nos corrents, de forma molt enèrgica o amb moviment bruscos a prop de l’animal, ja que es poden espantar o sentir-se amenaçats. 
  • Recordar no cridar o comunicar-se amb els companys de forma molt extravagant, el cavall es pot alterar o sentir-se estressat i nerviós.
  • No ens podem acostar per davant o darrere de l’animal, sempre és millor dirigir-nos al cavall pels laterals sobretot si està relaxat o menjant. 
  • Acosta-t’hi sense por! No has de tenir por perquè el cavall ho nota. Confia amb el monitor i munta amb decisió i seguretat. 
  • Quan estiguis sobre el cavall mantén una actitud calmada i tranquil·la. 
  • No tinguis pressa. Muntar a cavall és una activitat que s’aprèn a poc a poc, comença amb un passeig tranquil i després de diverses classes el monitor t’ensenyarà noves tècniques com el trot o el galop. L’aprenentatge és continu, mai s’acaba d’aprendre a muntar a cavall!

 

Des dels Masos d’en Coll pensem que el més important és gaudir de la classe, del contacte amb l’animal i de l’entorn.

T’hi esperem molt aviat!

 

 

Back To Top